Geplaatst op

Nederland: antiekland of designland?

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
In de afgelopen week is in Nederland in de landelijke media ruime aandacht geschonken aan het verdwijnen van de traditionele antiekzaak. Sinds 2008 is het aantal antiekwinkels gedaald van 1600 naar nog geen 1000. Wat betekent dit? Het is duidelijk dat de belangstelling voor het antiek als verzamelobject vermindert. De verzamelaar/connoisseur is een uitstervend ras. Mensen verzamelen niet meer zoals vroeger op specifieke objecten of thema’s zoals tin, klokken of Delfts Blauw. Ook op de grote beurzen, PAN en Tefaf, zie je dat het aantal antiquairs afneemt en de afdelingen moderne kunst en twintigste-eeuws design juist sterk groeien.

Raakt dan antiek geheel uit de belangstelling? Dat verschilt per land, Wie bijna dagelijks Drew Pritchard volgt, ziet dat in Engeland de belangstelling voor antiek nog altijd enorm groot is en de prijzen navenant. De liefde voor de countryhouse-stijl is hier een belangrijke factor. In Nederland doet zich de bijzondere omstandigheid voor dat wij door de grote invloed van Bauhaus en De Stijl een dominante voorliefde hebben voor heldere, transparante, functionalistische meubels en interieurs. Weliswaar kenden wij in de jaren ’70 een ‘zware’ romantische periode met veel eikenhout ( klop-klop), visnetten, druipkaarsen en een ware antiekhausse, maar telkens keren de Nederlanders terug naar het modernisme. Dat modernisme heeft niet meer de strengheid van De Stijl, maar omarmt het wat lyrischer en humanere modernisme van het Scandinavisch design.

Het lijkt er evenwel op dat we weer een wat romantischer tijdperk binnentreden. De kleuren worden warmer, de smaak van het grote publiek is rustiek-industrial en met schoolplaten geven  we ruimte aan nostalgie. In deze smaakontwikkeling past ook een hernieuwde belangstelling voor antieke meubels. Een eclectisch interieur krijgt enorm veel rijkdom, textuur en karakter als er een meubel aanwezig is dat de tijd met zich heeft meegenomen. In Nederland bestaat er vanuit de modernistische traditie nog een scherpe scheiding tussen het aanbod van de antiekzaken en van de design/vintagezaken. Maar op de beurzen en in de tijdschriften zien we al een eclectische mix. Het antiekaanbod op internet is gigantisch en … antiek is zeer betaalbaar. Ik vind zelf niets spannender dan een antiek meubel met een modern kunstwerk. Op de foto heb ik een laat-Empire ladekast gecombineerd met een minimalistische houtskooltekening fan de Friese kunstenares Anke Kuypers en een schaal van Paulus van Leeuwen voor Tichelaar Makkum in de Oar Wurk serie. En dat tegen mijn pas-geschilderde urban-taupe muur!
[/av_textblock]

[av_image src=’https://usercontent.one/wp/www.holderinteriors.nl/wp-content/uploads/2019/01/rework-406×640.png’ attachment=’1496′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]