Geplaatst op

De doorbraak van het eclectische interieur

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
We zijn tegenwoordig helemaal gewend aan eclectische interieurs. We combineren naar hartenlust voorwerpen en meubelen uit diverse perioden en uit diverse streken. High-tech stalen en glazen meubels van Norman Foster gaan heel goed samen met tribale Afrikaanse kunst. Een post-moderne stoel van Memphis is een geweldig contrast in een minimalistisch ingerichte kamer. Kortom, we volgen onze eigen smaak en maken van het interieur inderdaad de spiegel van onze ziel. Wanneer is die voorkeur voor het eclectische interior-design ontstaan?

Ook in de negentiende eeuw is het eclecticisme al een belangrijke stroming, maar dan gaat het vooral om meubels en toegepaste kunst waarin verschillende stijlen worden gecombineerd. Dat zijn zogenaamde neo-stijlen, waarin kenmerken uit diverse perioden worden samengebracht, denk aan de neo-gotische meubels van de bekende meubelmakers Horrix uit Den Haag of de verafschuwde – hoe lang nog –  neo-renaissancistische Mechelse kasten.

Van geheel andere orde is de ontwikkeling waarin we stijlvastheid durven te verlaten – ook al zijn dat neo-stijlen – en geheel verschillende stijlen en perioden gaan combineren. Tot diep in de jaren ’50 van de vorige eeuw waren de interieurs nog stijlvast. Vooruitstrevende mensen kozen al vóór de oorlog voor het strenge functionalisme en minimalisme van De Stijl en Bauhaus. De well-to-do burgerij hing langer vast aan een rijkere, van het art-déco afgeleide stijl. Bij de meeste mensen stonden de zware en donkere meubels die qua ontwerp rechtstreeks voorkwamen uit de vroeg-twintigste-eeuwse romantische smaak van de Amsterdamse School.

In de jaren ’60 kwam er een einde aan deze stijlvastheid. Ik heb in mijn collectie veel interieurboeken uit die periode. Zij laten alle zien hoe door nieuwe materialen – staal en kunststoffen – maar vooral door de spanning tussen traditie en vernieuwing de smaak verandert en eclectische interieurs ontstaan. Ronduit spectaculair zijn de foto’s in een Duitse publicatie uit 1966 met de veelzeggende titel Alte Kunst in neuen Räumen, waarin wordt getoond hoe traditionele meubelen meegenomen kunnen worden in de nieuwe wereld van de sixties. Op de foto de Amerikaanse stoelen van Eames aan een traditionele Franse tafel uit de 17e eeuw en daarboven een Scandinavische lamp. Dat alles tegen een schoonmetselwerk muur van Hollandse klinkers. De geboorte van een nieuw tijdperk!
[/av_textblock]

[av_image src=’https://usercontent.one/wp/www.holderinteriors.nl/wp-content/uploads/2018/12/WhatsApp-Image-2018-12-09-at-09.55.38-500×479.jpeg’ attachment=’1259′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]